Genealogische website van de familie "de Bree"

Presentatie van de gegevens.

Zoals u zult merken wijkt de presentatie van de familiegegevens af van de wijze waarop dat bij de meeste genealogische websites te zien is.
Op elke familiepagina treft u bovenaan de pagina een zogenaamd ouderpad (stamreeks) aan. Via dit ouderpad kunt u terug naar de stamvader van die familie.
Verder zijn alle gehuwde kinderen doorklikbaar naar een eigen pagina.
Ook bij de gehuwde vrouwen worden de kinderen, al dan niet met hun eega, vermeld. Van de eega van deze kinderen zijn zoveel mogelijk de geboorte- en overlijdensgegevens opgenomen.

Tot medio 2007 was op deze website uitsluitend de familie "de Bree" opgenomen met als oorsprong de plaats Woudenberg in de provincie Utrecht.
Vanuit Woudenberg zijn zij uitgewaaierd over geheel Nederland, met in het bijzonder Amersfoort, Eemnes en Dantumadeel en Weststellingwerf.

Omdat ik een relatie vermoed tussen de "de Bree" uit Schalkwijk (en omgeving) en die uit Woudenberg, heb ik besloten om ook de families De Bree uit Schalkwijk e.o. ook op te nemen op deze website. Wellicht stammen de families uit Woudenberg en Schalkwijk van dezelfde voorouders af. Enig bewijs heb ik nog niet kunnen vinden.
In verschillende plaatsen in Nederland zijn diverse concentraties van families de Bree aanwezig.
Om er een paar om te noemen: Leiden (de oudst bij mij bekende familie stamt uit 1583), Delft (1645), Rotterdam (1640), Schalkwijk (1615), Soest, Amersfoort, Loosdrecht en Nederhorst den Berg (1618). Ook in de provincies Zeeland en Noord-Brabant zijn er veel te vinden.

De "de Bree's" uit Nederhorst den Berg vormen echter een kleine groep. Toch wil ik deze plaats niet onvernoemd laten. Dit omdat daar in 1618 de predikant Gerardus (Gerrit) de Bree kwam. Hij is er tot zijn dood in 1624 gebleven.
Gerardus stond eerst in Woudenberg. En sommige onderzoekers zien hem als stamvader van de familie de Bree in Woudenberg. Vermoedelijk is hij geboren rond 1575. Hij werd afgevaardigd namens Woudenberg bij de Utrechtse provinciale synodes in 1606 en 1612.

Ontsluiting van de gegevens

Om de gegevens te kunnen raadplegen zijn er twee ingangen beschikbaar.
De eerste betreft de familie De Bree en is op voornaam. Achter het familienummer staat tevens het geboortejaar en/of jaar van overlijden. Te jonge gegevens zijn vervangen door [...]. Voor de voornamenindex vindt U een knop aan de linker kant met "Jan Piet Klaas".

De tweede ingang bevat alle achternamen van de aangetrouwde families. Daarbij wordt vermeld de voornamen en het familienummer. Kies hiervoor de knop met de afbeelding van een familie (vader, moeder en kind).

Welke families?

Woudenberg

De predikant Gerardus (Gerrit) de Bree wordt vaak als stamvader gezien, maar er is nog te veel onzeker om dit op de website te publiceren. Wel heb ik hem in mijn stamreeks opgenomen. Zoals eerder gemeld wordt zijn geboorte geschat rond 1575.
Als eerste voorouder wordt nu nog uitgegaan van Jan de Bree (1650).
Hiervan zijn geen geboorte- of huwelijksgegevens bekend. Aan deze stamvader is het familienummer 1000 toegekend.

Tot nu toe zijn er twee stromen bekend:
1. Anthoni Jansz (1683), gehuwd op 7 maart 1706 met Gougje van Dam (1685)[nr 992];
en
2. Jan Jansz (1686), gehuwd op 8 november 1711 met Hendrijn Fransz van Dam (1688) [nr 221].
Mijn familie stamt af van Jan Jansz.

Alle gegevens van de families die afstammen van de Woudenbergse tak zijn opnieuw bekeken en waar nodig herzien.

Jarenlang kon ik de ongehuwde moeder Alberta de Bree (zoon Albertus werd geboren in Utrecht) niet thuis brengen. Totdat ik in het jaar 2015 een schitterende tip kreeg. Deze Alberta zou uit Amersfoort stammen en later - gehuwd - in Broek op Lange(n)dijk woonachtig zijn. De trouwakte van haar zoon Albertus bracht uitkomst. Van de De Bree's uit Broek op Lange(n)dijk had ik er velen in mijn database staan. Alleen de relatie met Woudenberg ontbrak. Deze genealogie werd ineens ruim 20 families rijker. Allen afstammend van de zoon van Alberta uit Broek op Lange(n)dijk.

Schalkwijk

Vanaf september 2007 bevat deze website ook gegevens van de "de Bree's" met als oorsprong Schalkwijk en omstreken. Tot medio 2008 waren het twee lijnen, die vermoedelijk wel tot één familie behoorden en nog een "losse" familie De Bree.
Notarieel archief uit Utrecht zorgde voor de oplossing. De losse familie de Bree was ontstaan uit een zoon, die tot dan toe niet was thuis te brengen.

Stamvader van de familie uit Schalkwijk is Jan de Bree (± 1615), zijn partner is onbekend. Hij heeft het familienummer 960 gekregen.
De gegevens van de Schalkwijkse De Bree's zijn voor het laatst op 24 augustus 2010 vernieuwd.

Let op! Ondanks het feit dat ik zo zorgvuldig mogelijk heb gewerkt, kunnen er fouten in de gegevens zitten. Helaas bevind ik me dan in goed gezelschap, want ambtenaren konden er vroeger ook wat van!
Mocht u vragen, verbeteringen of uitbreidingen hebben, dan graag contact via gen@famdebree.nl.

Meer over verzamelen en bronnen van genealogische gegevens is te vinden op de volgende pagina.

29-09-2020
    Omhoog